Kuvatiedostojen hallinta macOS- ja iOS-laitteissa

Kuvatiedostojen hallinta macOS- ja iOS-laitteissa

Kuvakirjasto – mikä se on?

Applen toimintaympäristössä eli “ekosysteemissä" kuvatiedostot säilytetään yleensä yhtenä pakettina, josta käytetään nimitystä kuvakirjasto. Kun siis iPhonella tai iPadilla otetaan kuva, se tallentuu tuohon mainittuun kuvakirjastoon. Tai kun Mac-tietokoneelle tuodaan, Applen Kuvat-ohjelmaa käyttäen, vaikkapa järjestelmäkameralla otettuja kuvia, tallentuvat ne kuvakirjastoon. Kuvat -ohjelma on kuvien katseluun, hallintaan ja muokkaamiseen tarkoitettu ohjelma macOS- ja iOS -järjestelmissä. 


Kuvakirjasto – missä se on?

Kuvakirjasto voi sijaita joko laitteen (Mac, iPhone, iPad) tallennustilassa, tai iCloud-pilvipalvelussa. Nykypäivänä iCloud-kuvakirjastoa käyttämällä saavutetaan merkittäviä etuja verrattuna ns. perinteiseen ajatusmalliin, jossa on “puhelimen kuvat” ja “tietokoneen kuvat”. Tämä ajatusmalli pohjautunee takavuosiin, kun ensin alkoi markkinoille tulla “kamerakännyköitä” ja sittemmin älypuhelimia. Noiden aikojen älypuhelimissa muisti (tallennustila) oli hyvin pieni nykyisiin verrattuna, ja pilvipalvelut tekivät vasta tuloaan. Niinpä tavaksi muodostui siirtää puhelimella otettuja kuvia tietokoneelle. Applen ekosysteemissä kuvien siirtoon käytettiin iPhoto -ohjelmaa, joka sittemmin korvattiin Kuvat -ohjelmalla. Usein siis kuvia nimenomaan siirrettiin tietokoneelle, pois puhelimen muistista tilan vapauttamiseksi uusille otoksille.

Nykypäivänä edellä mainittu kuvien siirtäminen laitteelta toiselle on tarpeetonta kun käytössä on iCloud-kuvakirjasto, ja laitteita (Mac, iPhone, iPad) käytetään sen – iCloudissa sijaitsevan – kuvakirjaston katseluun ja hallintaan. Tällöin siis millä tahansa laitteella, jossa ollaan kirjautuneena omalla Apple ID:llä, voidaan katsella ja hallita kuvakirjaston sisältöä. Esimerkiksi päiväretkellä iPhonella otetuista kuvista voidaan epäonnistuneet otokset karsia pois samaisella iPhonella, säilytettäviksi valitut kuvat voidaan viimeistellä vaikka Macilla ja illalla voidaan kuvia katsoa esimerkiksi iPadilla tai Apple TV:n kautta, ilman että käyttäjän itse tarvitsee kopioida tai siirtää kuvia laitteelta toiselle.


Riittäkö tallennustila?

Kun kuvia ja videota otetaan paljon, saattaa laitteen (Mac, iPhone, iPad) tallennustila käydä riittämättömäksi kun kuvakirjaston koko kasvaa. Sekä älypuhelinten, että erillisten kameroiden kasvavat pikselimäärät ovat johtaneet aina vaan suurempiin tiedostokokoihin. Tarvitseeko siis innokkaan iPhonella kuvaajan hankkia aina vaan suuremmalla tallennustilalla varustettu laite? Vastaan, että ei tarvitse. Kun käytössä on iCloud-kuvakirjasto, voidaan laitteen (Mac, iPhone, iPad) asetuksista valita tallennustilan optimointi. Tällöin täysikokoiset kuva- ja videotiedostot tallentuvat iCloud-kuvakirjastoon ja kyseisen laitteen muistiin tallennetaan pienempitarkkuuksinen esikatselukuva. Kun kuvaa halutaan katsoa tai käsitellä kyseisellä laitteella, ladataan täysikokoinen versio iCloudista. 


Tallennustilan optimoinnin käyttöönotto


MacOS:

  • Avaa Kuvat -ohjelma
  • Valitse Kuvat -> Asetukset -> iCoud-välilehti
  • iCloud-kuvat tulee olla valittuna
  • Valitse joko “Lataa alkuperäiset tähän Maciin” tai Optimoi Macin tallennustila


iOs:

  • Avaa Asetukset
  • Valitse “Oma nimi” (AppleID, iCloud, Media ja ostot)
  • Valitse iCloud
  • Valitse Kuvat, iCloud-kuvat tulee olla valittuna
  • Valitse joko “Lataa ja pidä alkuperäiset” tai "Optimoi iPhonen tallennustila"


Käytän tässä artikkelissa nyt jo vanhentunutta termiä “iCloud-kuvakirjasto”, joka kuitenkin mielestäni kuvaa konkreettisemmin käsittelemääni asiaa kuin Applen nykyisin käyttämä termi “iCloud-kuvat”.


Lisätietoja Applen sivuilta: Ohjeita iCloud-kuvien käyttöön